چگونه میبینیم؟

چشم چیست و چگونه میبینیم؟

فهرست

چشم چیست؟

چَشم یا چـِشم عضوی بارز ازاولین حس از حواس پنجگانه یعنی بینایی است. در زبان پهلوی هم این واژه به همین گونه به کار میرفته ‌است. انواع گوناگونی از اندام‌ های حساس به نور در موجودات زنده یافت می‌شود. ساده‌ ترین انواع چشم‌ ها تنها توان تشخیص وجود نور در پیرامون را دارند در صورتی‌ که چشم‌های پیچیده ‌تر قادرند شکل‌ ها و رنگ‌ ها را نیز از هم بازشناسند یا برخی حیوانات به طول موجهایی بیشتر از طول موج مرئی چشم انسان حساسند.
اناتومی خارجی چشم
اجزای تشکیل دهنده چشم
چشم انسان دارای اجزای پلک، مژه، مجرای اشکی، ملتحمه، صلبیه، قرنیه، مردمک، عنبیه، زجاجیه، عدسی، زلالیه، شبکیه و مشیمیه است. لایه خارجی از دو قسمت صلبیه و قرنیه درست شده است، به طوری که پنج ششم عقبی آن صلبیه و یک ششم جلویی آن قرنیه را می‌سازد.
چشم رنگی

رنگ چشم چگونه به وجود می آید؟

رنگ چشم به ملانین در داخل چشم مربوط است. اگر تعداد ملانین‌ها کم باشد رنگ چشم روشن و اگر زیاد باشد رنگ چشم تیره می‌شود.

ساختمان چشم از لحاظ نوری مجموعه ای از دیوپترهای کروی چشم را تشکیل می دهد. اولین دیوپتر کروی قرنیه چشم است که هوای بیرون را از لایه زلالیه چشم جدا می کند.

تابش نور به چشم

 چگونگی تنظیم شدت نور توسط چشم

مردمک چشم که دیافراگم دهانه چشم است، یک دیافراگم قابل کنترل است. در واقع یک دهانه اتوماتیک است که می تواند بسته به شدت نور، قطرش را بین ۲ تا ۸ میلی متر تغییر دهد. زمانی که شدت نور زیاد است، برای اینکه نور کمی به داخل چشم برسد، قطر مردمک ۲میلی متر می باشد.
عدسی چشم از تعداد بسیار زیادی دیوپتر تشکیل یافته است که ضریب شکست آنها از مرکز نوری عدسی به طرف کناره ها، به طور مرتب در حال کاهش است تا به دیوپتر خارجی می‌رسد. در کناره های عدسی ماهیچه های مژگانی وجود دارد که ضخامت عدسی به کمک آنها، برای مشاهده اجسام دور و نزدیک، تنظیم می شود.

درون چشم شامل مایعی به نام مایع زجاجیه است. شبکیه چشم که صفحه حساس به نور است از سلولهای استوانه ای و مخروطی شکل تشکیل یافته است که حساسیت آنها در تمام سطح شبکیه یکسان نیست.
حساسترین قسمت شبکیه به نور، لکه زرد چشم است و این نقطه محل تلاقی محور اصلی سیستم چشم با شبکیه می باشد.

دختر کوچولو

چگونه می بینیم؟

در واقع وقتی به یک جسم با دقت نگاه می کنیم، می خواهیم تصویر جسم را بر روی لکه زرد بیندازیم. نحوه تشکیل تصویر در چشم قطر سلولهای مخروطی و استوانه ای در حدود ۴. ۵ میکرون است.
هر کدام از این سلولها به منزله یک فتودیود می باشند. وقتی نور بر روی این سلولها می افتد، آنها را تبدیل به الکتریسیته می کند و از طریق اعصاب چشم، الکتریسیته تولید شده روی سلولهای چشم، به مغز منتقل می‌شود و بینایی شکل می‌گیرد
.
چشم قادر به رویت تمام اجسام دور و نزدیک و در سطوح مختلف می‌باشد. رویت واضح اجسام در چشم به علت ساختار چشم و تطابق در چشم و تحرک چشم می‌باشد. این سه عامل باعث می‌شوند که چشم منطقه وسیعی را در فاصله های مختلف واضح ببیند.
اگر جسم را از بینهایت تا فاصله ۱۵ متری بیاوریم، در تمامی این حالات تصویر جسم بر روی یک سلول از شبکیه درچشم می افتد و آن جسم برای چشم به منزله یک نقطه خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *